Choď na obsah Choď na menu
article preview

Deň vojnových veteránov - Deň červených makov 2019

V pondelok 11. novembra o 11 hodine a 11 minúte sme si uctili pamiatku padlých vojakov v oboch svetových vojnách. V tento deň, v roku 1918, sa podpísaním prímeria medzi Spojencami a Nemeckom vo vlakovom vozni pri severofrancúzskom meste Compiègne skončila 1. svetová vojna. Symbolom 11. novembra je červený kvet poľného maku z flámskych polí, ktorý je pripomienkou básne kanadského lekára z 1. svetovej vojny. Napísal ju po bitke pri belgickom mestečku Yprés, kde zahynulo tisíce vojakov po použití bojového plynu. Báseň sa dostala do Anglicka, kde vznikla tradícia zdobiť hroby padlých hrdinov červeným makom. 

Spolu s členmi Zväzu protifašistických bojovníkov a členmi Jednoty dôchodcov, za účasti starostu obce a pracovníčok Obecného úradu, sme v tento pamätný deň položili červené maky a zapálili sviece k Pomníku padlých hrdinov oboch svetových vojen.

Hrdinstvo, obetavosť a statočnosť vojakov vo svetových vojnách sú dôkazom toho, ako si uctievali život a boli ho ochotní obetovať za slobodný a krajší zajtrajšok. Našou povinnosťou je zachovať tradície a hodnoty, ktoré vytvorili a nepripustiť, aby odišli do zabudnutia.

Česť ich pamiatke

 

Náhľad fotografií zo zložky Deň vojnových veteránov 11.11. 2019

Posledné fotografie

Archív

Kalendár
apríl / 2024

Fotoalbum