Choď na obsah Choď na menu
article preview

Čo potrebuje prvák

Čo potrebuje prvák 

 

      Každá škola môže mať vlastné požiadavky a špecifiká. Zároveň by rodič mal byť informovaný i o poplatkoch, v prípade, že niektoré školské potreby (napríklad zošity) objedná a zabezpečí škola sama.
     Samozrejme pri výbere školských pomôcok záleží pomerne veľa na finančných možnostiach rodiny, ktoré pomôcky a v akej cenovej relácii dieťati budú kúpené. Obchody ponúkajú rôzne výhodné lacnejšie varianty, no na druhej strane sú budúci prváci lákaní na obľúbené detské motívy, ktorých ceny sú zvyčajne vyššie. Rodič si musí uvedomiť, že školské potreby ako napríklad pero a ceruzky, peračník a iné, sú potrebnou a nenahraditeľnou súčasťou vyučovacieho procesu. Preto je dobré zvážiť, ako dlho lacnejšie školské potreby dieťaťu vydržia. Rodič musí počítať s určitými stratami a mať vždy doma v prípade núdze pripravenú pohotovostnú variantu, ako sú náhradné perá, ceruzky, gumy, strúhadlá a podobne.
 
     Netreba zabudnúť ani na to, že dieťa by malo mať svoje veci podpísané. Ide do nového prostredia s novými vecami. Môže sa stať, že zabudne i samo, ktoré sú jeho veci a v prípade, že bude mať veci podpísané, je ľahšie aj pre učiteľov identifikovať, komu čo v škole patrí.
 
     Dieťa by malo mať doma i svoj vlastný stôl, kde si bude môcť robiť domáce úlohy a učiť sa. Osvetlený by mal byť z ľavej strany a dieťa by malo pri ňom sedieť tak, aby sa nehrbilo alebo inak nekrčilo.
 
 
Aktovka, školská taška
      Na trhu sú v súčasnosti školské tašky rôzneho druhu, tvaru, s rozličnými motívmi (rozprávky, detskí hrdinovia, herci či herečky a pod.) a, samozrejme, v rôznych cenových hladinách. Výber školskej aktovky nie je vôbec jednoduchý, treba prihliadať aj na životnosť výrobku, kvalitu, zdravotné hľadisko (dajú sa kúpiť anatomicky tvarované aktovky), cenu, ale aj napríklad váhu (či nie je pre vaše dieťa príliš ťažká), rozmery (či nie je príliš veľká), praktickosť výrobku (či aktovka má samostatný priestor na desiatu, či má miesto na fľašu s vodou) a pod.

     Výber záleží samozrejme i na podmienkach, ako dieťa bude dochádzať do školy. V prípade, že ho budete denne voziť autom, nie je potrebné investovať príliš veľa financií do školskej tašky len preto, že je najlepšie a najmodernejšie anatomicky tvarovaná, pretože dieťa ju na chrbte tak často nenosí. V prípade, že dieťa chodí do školy denne pešo, je vhodné dieťaťu vybrať aktovku, ktorá nielen bude vhodne anatomicky tvarovaná, ale bude i dostatočne ľahká, aby dieťaťu chrbát príliš nezaťažovala. Z praktického hľadiska je dobrá aktovka i tá, ktorá má oddelené priečinky napríklad na desiatu, zošity a peračník a zvlášť i na prezuvky. Dieťa si ich tak nemusí nosiť v ruke ani ich nemá uložené v taške spolu s pomôckami do školy a jedlom. Podľa odborníkov je dobré ísť kupovať školskú tašku spolu s dieťaťom, pokiaľ to nie je prekvapenie. Tak si môže dieťa tašku vyskúšať, ako mu sedí.  


Peračník
      Je vhodné zabezpečiť dieťaťu peračník, do ktorého dieťa nebude mať problém uložiť si nielen pero, ceruzky, ale i náhradné perá, strúhadlo, gumu, prípadne viacfarebné ceruzky či pastelky. Nemusí ísť však o niekoľko poschodový peračník, ten môže dieťaťu zbytočne zaberať miesto v aktovke a môže ju zbytočne zaťažovať. Žiaci v prvom ročníku pomerne veľa kreslia, je vhodné, aby dieťa malo dostatočný výber farieb pri kreslení. Nepotrebuje však celé farebné spektrum, ide skôr o to, aby malo k dispozícii okrem základnej červenej, modrej a žltej napríklad i oranžovú, fialovú, hnedú, zelenú, ružovú, čiernu a bielu.

 
Pero
     Niektoré školy priamo zabezpečia písacie potreby pre žiakov. V prípade, že sa tak nestane, mala by škola rodičom presne odporučiť, ktorý typ pera je pre dieťa najvhodnejší a ktorý nie je vhodný (napríklad keramické perá, ktoré môže dieťa rozbiť). Vyrábajú sa rôzne druhy plniacich „bombičkových“ pier, so špičkou typickou pre plniace perá alebo so špičkou, ktorá sa používa pri klasických guľôčkových perách. Táto je vhodná pre dieťa, ktoré pri písaní priveľmi tlačí. Rodič by mal počítať s možnosťou, že nové pero bude potrebné kupovať dieťaťu pomerne často. Dieťa môže pero stratiť, zlomiť, ohnúť alebo inak znehodnotiť. Na najvhodnejší typ pera pre dieťa rodič príde vyskúšaním rôznych druhov pier.

 
Handrička na utieranie pera
      Vhodný je kúsok látky z dobre savého materiálu. Nie je potrebné kupovať špeciálnu handričku.

 
Ceruzky
     Vhodné sú ceruzky, ktoré sa nelámu. Sú síce o niečo drahšie, ale keďže sa dieťa ešte nevie dôkladne postarať o svoje veci, to vyjde rodiča v konečnom dôsledku lacnejšie. Dieťa bude potrebovať obyčajné ceruzky (počet spresní škola, približne 2 – 3 kusy) i farebné. Vhodnejšie sú klasické drevené ceruzky, nie pastelky alebo fixky.

 
Guma
      Najvhodnejšia by bola mäkká biela guma, pri ktorej je menšia pravdepodobnosť, že zašpiní a roztrhá zošit farbou. Ale kvalita je v podstate u všetkých gúm už rovnaká, takže výber môžete nechať na fantázii dieťaťa. Dostať kúpiť gumy rôznych farieb a tvarov.

 
Strúhadlo
      Vhodný je typ, ktorý má uzavretý zásobník na ostrúhaný odpad. Tak si môže dieťa ostrúhať ceruzky aj počas hodiny bez chodenia po triede k odpadkovému košu alebo strúhaniu priamo nad zošitom.

 
Pravítko
      V prvej triede žiaci ešte nepotrebujú veľké pravítka, postačí jedno menšie napríklad trojuholníkové, aby sa zmestilo do peračníka alebo do dosiek na zošity. Dieťa ho bude mať uložené a vždy po ruke. Škola však môže presný typ pravítka určiť.

 
Nožnice
      Predávajú sa rôzne druhy a tvarovo odlišné nožnice. Pre prváka sú vhodnejšie tie, ktoré majú mierne zaoblené špičky.

 
Obaly na zošity
      Pre lepšiu orientáciu dieťaťa v zošitoch je vhodnejšie zabezpečiť budúcemu žiačikovi čisté priesvitné obaly. Farebné alebo iné obrázkové obaly totiž nemusia byť natoľko priehľadné, aby dieťa vedelo hneď identifikovať zošit na daný predmet. Vyhne sa tak zbytočnému stresu pri hľadaní toho správneho zošita.

 
Box (dosky) na zošity
      Je lepšie, ak má dieťa zošity uložené v ochrannom obale, kde ich má nielen chránené proti poškodeniu, ale ich má i usporiadané a nie rozhádzané po taške. Dostať kúpiť obaly s tvrdou väzbou, ale ak rodič nechce, aby bol detský chrbátik zbytočne zaťažený, je možnosť kúpiť i obaly s mäkkou väzbou, ktoré sú i cenovo prijateľnejšie.

 
Prezuvky
      Neodporúčajú sa šľapky. Deti počas prestávok alebo v školskom klube behajú a v nevhodnej obuvi by mohli prísť k úrazu. Preto sú dobré napríklad klasické papuče s pogumovanou podrážkou alebo pevné sandále.

 
Vrecúško na prezuvky
      Malo by sa dať zavesiť a malo by byť z umývateľného materiálu. Samozrejme malo by  byť dostatočne veľké, aby dieťa nemalo problém si doň uložiť veci.

 
Odev na telesnú výchovu
      Tepláky (skôr tenšie) alebo pre dievčatá legíny, krátke trenírky, tričko s krátkym rukávom, tričko s dlhým rukávom, ak by bolo chladnejšie, teplákovú bundu, ponožky a tenisky, môžu byť i klasické „číňany“, dieťa ich môže použiť ako prezuvky, ak si tie zabudne doma. Neodporúčajú sa klasické cvičky, sú príliš mäkké a dieťa si môže ľahko pri cvičení vykĺbiť nohu.

 
Vrecúško na telesnú výchovu
     Vhodným je vzdušný materiál, aby sa úbor na telesnú výchovu mohol dostatočne vetrať.

 
Potreby na výtvarnú výchovu
     Ochranné oblečenie (starú košeľu alebo tričko po rodičoch, ale dostať kúpiť i gumené zástery), nerozbitnú fľašu na vodu (vhodná je napríklad zrezaná fľaša od octu - má plochý spodok a lepšie stojí na stole ako obyčajná fľaša z minerálky), savú handričku na utieranie štetcov, vodové farby  štetce, pastelky alebo voskové farbičky.

     Dôležitou pomôckou je aj lepidlo. Praktické je používanie  vysúvateľných lepiacich tyčiniek, ale väčšinou je potrebné kúpiť dieťaťu i klasické disperzné lepidlo. Potrebný je i igelitový obrus, ktorý si dieťa prestrie na stôl počas výtvarnej výchovy. Presný výber potrieb na výtvarnú výchovu by mala poskytnúť škola.
Vrecúško na výtvarnú výchovu. Vhodné je vrecúško, ktoré sa dá umývať a neprepúšťa vodu. Často sa stane, že dieťa si farby poriadne nezavrie alebo neočistí poriadne štetce, prípadne si do vrecúška vloží ešte mokré veci.
 
Hygienické potreby
      Papierové vreckovky,  malý uteráčik s uškom, aby sa dal zavesiť, pohárik na pitie.

 

 

 

Posledné fotografie

Archív

Kalendár
marec / 2024

Fotoalbum